HALKBEKÄMPNING ÅT BÖNDER

-

2018-02-28

NBH är ett av de första företagen i Sverige att erbjuda halkbekämpning till våra svenska bönder. Bondgårdar är inget självspelande piano, bönder ställs varje dag inför en rad olika problem att handskas med. Ett av de största problemen är att deras boskap halkar på de hala betonggolven och bryter sig.

 

Vi befinner oss utanför Asker, på en stor bondgård. NBHs Andreas Lundahl är i full gång med att styra den specialbyggda golvsågen över lagårdsgolvet.

 

– Vi spårsågar med 50 mm mellanrum. Vi har satt tre klingor tillsammans för att få en bra bredd på spåren. Efter vi gått med maskinen på längden som gör fem stycken spår, så tar vi vanliga golvsågen och gör tvärspår, på det sättet bildar vi ett rutnät som gör att djuren inte ska halka, förklarar Andreas.

 

Att utföra en så kallad halkbekämpning i en större lada med cirka 200 djur tar ungefär två arbetsdagar. Det är relativt enkelt att ekonomiskt räkna hem detta. Om man ställer det i relation till vad det kostar med alla djur som måste akutslaktas på grund av halkolyckor.
– Vad jag vet så finns det inget sånt här koncept som vi erbjuder på den svenska marknaden. Däremot finns det en dansk firma som specialiserat sig på detta, men det medför jag enorma kostnader för bönderna att ta hit danskar. Annars har bönderna själva fått ytfräsa golven, men inte heller detta har varit någon hållbar lösning, säger Andreas.

 

Ett golv i en lagård slits snabbt ned, dels av den tunga belastningen ifrån djuren, men framför allt av det reningssystem de flesta moderna lagårdar använder, där en automatisk skrapa med jämna mellanrum går över ytan för att ta bort djurens avfall.
– Nu spårsågar vi ned cirka 10 mm så att det håller i många år. Ruggar man bara upp ytan som man tidigare gjort så slits det såklart ned väldigt snabbt, konstaterar Andreas.

 

Detta kommer med största sannolikhet att bli en stor grej hos våra svenska bönder. Nu rustar NBH för att fara land och rike kring, för att halkbekämpa fler lagårdar.

 

DELA INLÄGGET

ÄLDRE INLÄGG

RENOVERING AV STUDENTGATAN 26

Just nu utförs ett renoveringsarbete av studentlägenheterna på Studentgatan 26 i Örebro.

2019-12-20

RIVNINGSARBETE I LILLÅN

Idag utför NBH ett rivningsarbete i Lillån hos privatpersoner. Arbetsledaren Andreas Lundahl är på plats och uppdaterar oss med fler detaljer om projektet.

2019-10-02

NY GARAGEPORT SÅGAS UPP I PÅLSBODA

AQ Special Sheet Metal AB i Pålsboda har ungefär 75 medarbetare och en omsättning på cirka 160 MSEK. Man tillverkar i huvudsak svetsade produkter till fordonsindustrin.

2019-06-07

Visa fler